keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasotaa seuraamassa

Perehdyimme tarkemmin Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasotaan. Vapaakaupan ajan vaihtuminen protektionismiin ja ulkomaankaupan rajoituksiin ovat aiheuttaneet hallaa niin Suomen kansantaloudelle kuin maailmantalouteenkin vuoden 2019 aikana.

Kauppasodalla yleisesti tarkoitetaan kansainvälisessä kaupankäynnissä tilannetta, jossa maat asettavat toisilleen tariffeja tai muita kaupan esteitä, kuten tullimaksuja ja veroja ja ohjailevat valuuttakursseja. 

Kauppasota alkaa, kun yksi valtio kokee että toinen valtio harjoittaa epäreiluja kauppakäytäntöjä. Kauppasodan pyrkimys on yleensä korjata kauppavajetta ja suojata kotimaan yrityksiä sekä työpaikkoja ulkomaiselta kilpailulta.

Yhdysvallat kokevat Kiinan epärehelliseksi kauppakumppaniksi ja ovat syyttäneet tätä heidän välisten sopimuksien rikkomisesta ja "porsaanreikien" käytöstä. 
 Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump käynnisti vuonna 2018 neuvottelut, joissa haluttiin Yhdysvaltoja paremmin hyödyttäviä kauppasopimuksia.
 Yhdysvallat ja Kiina asettivat toisilleen lisätullit 24.9.2018. Yhdysvallat 200 miljardia ja Kiina 60 miljardia.

Kauppasodan nykytilanne marraskuussa 2019 kädenvääntöä ilman tulosta. Kauppasodan nykytilanteeseen kuuluu vaihtelevaa, eivätkä osapuolet tunnu vieläkään pääsevän yhteisymmärrykseen. Osapuolet olivat aiemmin jo valmiita sopimaan kauppasodan päättymisestä, kunnes perjantaina 8.11 Trump ilmoitti, ettei hän ole valmiina purkamaan asettamiaan tulleja. Päinvastoin Trump aikoo lisätä tuontitulleja joulukuun puolivälissä. Aikaisemmat tullit ovat koskeneet tuotteita, joiden tunnin arvo on ollut 400 mrd €. Joulukuussa voimaan astuvat tullit koskevat tuotteita, jotka ylittävät 160 mrd € tuonnillaan. 
 
Kiina on ollut selkeästi halukkaampi pääsemään sopimukseen kauppasodasta, sillä sen talous on ollut suurempi häviäjä kauppasodassa, vaikka he ovat valehdelleet talousluvuista. 
 
USA:n puolella ei olla valmiita myönnytyksiin, ja kovalla linjalla on suurta kannatusta myös yli osavaltion rajojen. Valkoisen talon edustaja väläytteli myös jonkinlaiseen sopimukseen pääsystä, mutta mitä suurimmalla todennäköisyydellä sopimuksen syntyminen vaatisi Kiinalta isoja myönnytyksiä. 
 
Kauppasodan voidaan odottaa jatkuvan vielä jonkin aikaa ja USA onkin suunnitellut joulukuun puoliväliin 160 miljardin arvoisia tulleja. Kauppasodassa on tähän mennessä soudettu ja huovattu toden teolla, joten emme uskalla sanoa mitään varmaksi ennen kuin molempien osapuolten nimet ovat paperissa.  

 
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti